25 let

Kávu, nebo čaj? Nové srovnání naznačilo, co je zdravější

Kávu, nebo čaj? Nové srovnání naznačilo, co je zdravější

Na každý hrnek kávy se ve světě vypijí tři šálky čaje. Pokud by se však vzaly v potaz spíš výhody pro lidský organismus než osobní preference, měl by být poměr dost možná opačný.

Je několik věčných otázek typu: Vejce, nebo slepice? Pizza s ananasem, nebo bez? A samozřejmě: káva, nebo čaj?

Skupina autorů z listu The Washington Post nashromáždila relevantní vědecké studie, které rozebírají přínosy obou nápojů. Porovnávala osm parametrů: od jejich dopadů na psychiku přes to, jak mohou snížit riziko vzniku srdečních onemocnění, rakoviny či cukrovky, až po dopad na střevní mikrobiom.

Nebudeme vás dlouze napínat: z většiny srovnání vyšla vítězně káva.

„V bitvě o zdravotní přínosy skončila káva na prvním místě. Pijáci kávy mohou pozvednout svůj hrnek, kde je více vlákniny než v čaji, je prospěšnější pro střevní mikrobiom i ke snížení rizik vzniku rakoviny a cukrovky,“ napsali v závěrech autoři textu Anahad O'Connor, Aaron Steckelberg a Garland Potts. „Pijáci čaje si ale nemusí zoufat. Čaj je nepochybně dobrý pro váš krevní tlak, cholesterol, hladinu stresu a duševní zdraví i produktivitu. Oba nápoje lze označit za vítěze, pokud jde o zdraví srdce a dlouhověkost.“

Připomínají pak, že se s čajem pojí nejspíše další zdravotní přínosy, jen dosud nebyly popsány. A to zkrátka proto, že se káva stala předmětem mnohem detailnějšího zkoumání.

„V průměru má tedy káva 1,1 až 1,8 gramu vlákniny na šálek – v závislosti na tom, zda je filtrovaná, espresso, nebo instantní. Nevypadá to jako velké množství. Ale pořád je to více vlákniny, než najdete v pomerančovém džusu, který má asi půl gramu vlákniny na šálek,“ píše The Washington Post. „Abyste se dostali na doporučených 25 gramů vlákniny denně, pořád ještě budete muset sníst dost ovoce a zeleniny, ale káva vám v tom pomůže lépe než čaj. Tedy – pokud se nerozhodnete žvýkat čajové lístky.“

Káva i čaj jsou shodně zdrojem polyfenolů – chemických sloučenin obsažených v rostlinách, které ochraňují buněčné membrány a DNA, čímž mohou preventivně působit proti vzniku mutací způsobujících rakovinu.


Dokládá to třeba čtyři roky staré důkladné shrnutí skupiny expertů ze školy veřejného zdraví Harvardské univerzity a Massachusetts General Hospital. Dospěli k závěru, že polyfenoly jsou „raketovým palivem“ pro prospěšné bakterie, které tvoří střevní mikrobiom – soubor mikroorganismů, které řídí zažívání, chuť k jídlu i vyprazdňování.

Káva má přitom výrazně více polyfenolů než zelený čaj. A ten jich zase má více než čaj černý. „Existují specifické mikroby, které, jak se zdá, rostou docela dobře u lidí, kteří pijí hodně kávy,“ cituje WP Tima Spectora, profesora z King’s College London. U pijáků čaje podobný účinek nenašli.

Zmiňované polyfenoly a antioxidanty, které jsou obsaženy v kávě i čaji, pak prospívají zdraví srdce.

„Klinické studie ukazují, že pravidelná konzumace čaje, zejména zeleného, ​​může mírně zlepšit krevní tlak a cholesterol. Pití kávy bez kofeinu – asi dva až čtyři šálky denně – je také spojeno se snížením srdečních chorob. To naznačuje, že jakýkoli kardiovaskulární přínos pití kávy a čaje pravděpodobně pramení z jiných sloučenin než kofeinu,“ píše Washington Post.

Přitom existuje více studií, které se zdravím srdce spojují spíše kávu než čaj. Ale znovu: může to být prostě proto, že káva byla rozborům podrobena důkladněji.

Autoři textu připomínají velkou analýzu napříč 57 odbornými studiemi, které do jedné řešily možný vliv pití kávy na snížení rizik různých typů rakoviny: „Tato metaanalýza ukázala, že pravidelní pijáci kávy měli o 13 procent nižší riziko vzniku rakoviny ve srovnání s těmi, kteří pijí jen zřídka nebo vůbec. Pravidelné pití kávy může nabídnout určitou ochranu před kolorektálním karcinomem, rakovinou prostaty, jater, ústní dutiny prsu.“

Data nejsou dostatečně průkazná, přesto se na stranu kávy přiklonila Americká společnost pro rakovinu s tím, že nápoj obsahuje stovky biologicky aktivních sloučenin včetně takových, které prokazatelně snižují záněty a regulují geny zapojené do oprav DNA.

Takhle to podle listu vidí Sanjiv Chopra, profesor medicíny na Harvard Medical School a autor knihy Káva! Magický elixír: „Ať už je to rakovina, obezita, nebo srdeční onemocnění: zánět je nepřítel a jedním ze způsobů, jak můžete zánět zmírnit, je pití kávy.“

Převzato: https://www.seznamzpravy.cz



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
;