25 let

Přírodní pramenitá voda: Proč jí dát přednost před ostatními?

Přírodní pramenitá voda: Proč jí dát přednost před ostatními? Chráněný podzemní zdroj zaručuje kvalitu. Chemie zde nemá šanci. Pramenitá a minerální voda se do lahví či barelů přepravuje potrubím vhodným pro potraviny. Minerální voda má neměnný obsah zdravých minerálů a stopových prvků.

Proč je pramenitá voda tak kvalitní?

  • je vždy vodou podzemní
  • nesmí být chemicky upravována ani desinfikována a měněno její složení
  • na etiketě musí být uveden název zdroje, lokalita čerpání i případný způsob úpravy
  • stabilita podzemního zdroje pramenité vody se dlouhodobě kontroluje
  • vodohospodářský orgán stanovuje ochranné hygienické pásmo, které přesně vymezuje rozsah zakázaných činností a aktivit v dosahu zdroje (např. průmysl, pohřbívání, zemědělství atd.)

DRUH PITNÉ VODY

PŮVOD

SLOŽENÍ

ÚPRAVA

Minerální a pramenitá voda pochází z chráněného podzemního zdroje stálé a zaručené složení, neměnný obsah minerálů a stopových prvků nesmí být chemicky upravována, povolena jen filtrace a provzdušnění
Kojenecká voda pochází z chráněného podzemního zdroje celkový obsah rozpuštěných pevných látek může být maximálně 500 mg/l povolena pouze neškodnými UV paprsky
Balená pitná voda podzemní i povrchový zdroj, voda z vodovodu je uvedeno na obale povolena fyzikálně-chemická úprava
Voda ze studny většinou vlastní zdroj podzemní vody nestálé, různorodá kvalita záleží pouze na majiteli
Kohoutková voda především povrchové vody různé podle původu zdroje chemická, dezinfekce chlórem

Mýty a fakta

⊗ Kohoutková voda je stejně kvalitní jako pramenité a minerální vody >> NEPRAVDA!
Není to pravda! Požadavky na pramenité a minerální vody jsou mnohem přísnější než pro kohoutkové. Příklad? Třeba limity pro nebezpečné enterokoky, bakterii Escherichia coli nebo koliformní bakterie, které indikují fekální znečištění vody. Jejich absenci musejí pramenité a minerální vody prokázat ve 250 ml. Pitná voda z vodovodu má tento limit jen pro 100 ml.

Po nadměrném pití alkoholu pomáhá zásaditá minerální voda >> PRAVDA!
Čím více vypijeme, tím častěji musíme chodit na toaletu. Z těla odchází i mnoho důležitých minerálních látek. Proto je nezbytné dodat organismu tekutiny a minerály, zejména hořčík. Je dobré pít především minerální vody se zvýšeným obsahem minerálů, hlavně sodíku a hydrogenuhličitanů.

⊗ Minerální vody mohu vypít nanejvýš 0,5 l denně >> NEPRAVDA!
Záleží pouze na nás a na skutečném obsahu minerálů ve vodě. Nízko a středně mineralizované vody jsou vhodné pro denní pitný režim. Někdy jsou minerální vody s vyšším obsahem minerálních látek ideálním zdrojem pro pokrytí nedostatku vody a minerálních látek.

 
Kojenci nesmějí pít minerální vody >> NEPRAVDA!
Pokud přírodní minerální voda splňuje požadavky pro přípravu kojenecké stravy, můžete ji bez obav použít.

 
Voda v pramenech a studánkách je stejná jako balená minerální voda >> NEPRAVDA!
Přírodní minerální a pramenité vody pochází pouze z uznaného chráněného podzemního zdroje, který je přísně kontrolovaný. Tomu předchází několikaleté pozorování a vyhlášení ochranného pásma. Plnění vody do obalů podléhá přísné kontrole nejen výrobce, ale také Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Minerální voda, ve které plavou pevné částečky nebo usazeniny, je zkažená >> PRAVDA!
Nemusí být zkažená, protože zdrojem mohou být částice a usazeniny z nestabilních složek, jako je železo a mangan. Obecně platí, že minerální voda s částečkami nebo usazeninami není vyhovující. Výjimkou jsou léčivé minerální vody pro léčbu, kde usazeniny železa jsou přirozeným jevem vody. Na etiketě ale má být uvedeno, že „sediment není škodlivý, je přirozeného původu“.

⊗ 
Sycená balená voda, která při otevření „vybuchne“ – vykypí, je zkažená >> NEPRAVDA!
Když je sycená minerální (pramenitá) voda příliš nasycená, může po otevření vybuchnout. O jakostně nevyhovující vodě ale hovoříme pouze v případě, že zjistíme nepříjemnou změnu vůně, případně zabarvení.


A Co říkají předpisy?

  • Minerální a pramenité vody jsou potravinou a jako s potravinou s nimi musí být také zacházeno. Na skladování dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která provádí pravidelné kontroly kvality všech potravin.
  • O zdroji minerální vody musí být vydáno osvědčení Ministerstvem zdravotnictví. Musí splňovat požadavky lázeňského zákona č.164/2001 Sb. tzn., aby např. kromě průkazu hydrogeologických poměrů vzniku vody a stanovení pásma hygienické ochrany, prokázal, že podzemní voda má prospěšné fyziologické účinky na lidský organismus.
  • Balená pramenitá voda je výrobkem kvalitní vody z chráněného podzemního zdroje. Tato voda je vhodná k trvalému přímému požívání dětmi i dospělými podle vyhlášky 275/2004 Sb. § 2.


Zdroj: http://www.pijtezdravouvodu.cz/


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
;