25 let

ZÁSOBY KÁVY KLESAJÍ, CENY STOUPAJÍ

ZÁSOBY KÁVY KLESAJÍ, CENY STOUPAJÍ

Pro milovníky kávy máme špatnou zprávu. Zásoby kávových zrn ve světě klesají a oblíbená káva robusta se stává nedostatkovým zbožím.

Co se stalo?

Největším vývozcem kávy robusta je Vietnam. Tvoří přibližně 90 % produkce vietnamské kávy. Obchodníci odhadují propad jeho zásob kávy do konce září až na polovinu. A to je alarmující informace. Cena kávy robusta se tak ve Vietnamu vyšplhala na rekordní úroveň a předpokládá se tak růst cen i ve světě, tedy i u nás.

Bohužel s kávou bojuje i Brazílie a Kolumbie a to díky nepřízni počasí. Mrazy, sucha nebo naopak deště jsou příčinou malých sklizní a zásoby se tenčí.

Je robusta tak důležitá?

Káva robusta má typickou hořkou, zemitou až dřevitou chuť na rozdíl od arabiky, která je kyselejší, ale má bohatší chuť. Většinou se tyto druhy v různém poměru míchají, aby si na své přišli všichni milovníci kávy.

Kávu robusta najdete také v instantní kávě a ve směsích, ze kterých si vaříte espresso. Je levnější než arabika, takže je velmi žádaná. Inflace totiž dopadá na všechny a používání robusty ve směsích kávy je jedna z cest, jak ji zmírnit. Zdá se, že i tato cesta začíná být křivolaká.

Jaké jsou vyhlídky?

Situace s kávou se nevyvíjí právě dobře, banka Citigroup snížila výhled produkce kávy ve Vietnamu nejen pro letošní ale i příští rok. Jak víme, všechno souvisí se vším, když tedy ve Vietnamu zjistili, že problémy s úrodou kávových zrn ovlivnil nedostatek hnojiv, je pěstování kávy ohroženo i v další sezóně 2022/2023.

Neumíme vykouzlit lepší počasí nebo zastavit inflaci. Přes to všechno se budeme snažit, abyste i nadále díky MIXA VENDING mohli pít špičkovou zrnkovou kávu z naší nabídky.

Zdražení kávy nezpůsobí vyhynutí milovníků kávy. Pokud potřebujete do své kavárny kvalitní kávovar nebo chcete zajistit kávu klientům či zaměstnancům v provozu prostřednictvím automatu na kávu, máme pro vás řešení na míru. MIXA VENDING automaty jen neprodává, ale upravuje podle vašich přání a potřeb. Neváhejte nás kontaktovat!



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
;