25 let

Cena kávy je na svém dosavadním maximu

Cena kávy je na svém dosavadním maximu

Světově nejvíce obchodovaná odrůda kávy Arabika, jejíž nejlepší výběr najdete i v naší nabídce zrnkové kávy se na burze aktuálně obchoduje za nejvyšší cenu za poslední zhruba čtyři roky. Může za to nejen koronavirová krize a omezená doprava, ale  i sucho, které zastihlo především Brazílii - největšího světového producenta a vývozce kávy. Brazilskou kávu ve velkém nakupují nejen nadnárodní výrobci, ale také mnohé kavárenské řetězce, u kterých se dá podle analytiků očekávat postupné zdražování těchto populárních teplých nápojů.

Za růstem ceny kávy stojí podle expetů hned několik důvodů. "V minulých letech byla brazilská úroda na rekordních úrovních, nicméně letos se očekává kvůli nepříznivému počasí úroda nižší až o 30 procent," popisuje jeden z nich analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová. "Díky tomu je většina nadcházející sklizně již rozprodána (sklizeň začíná v polovině května), a letošní sklizeň tak s velkou pravděpodobností nepokryje poptávku, což může vyvolávat další tlak na růst cen kávy," dodává.

Zatímco v prvním čtvrtletí roku 2020 se pohybovala v blízkosti 120 centů za libru, už během červnového rozvolňování zlevnila až mírně pod 100 centů za libru kávy. Nyní se káva Arabika obchoduje na ceně kolem 150 dolarových centů za libru, což je nejvíce od počátku roku 2017.

Dalším důvodem jsou současné pokoronavirové podmínky v dopravě a obchodě. "Chuť a ochota utrácet a dopřát si vše, co si Češi v posledních měsících museli odepřít, znamená, že poptávka převyšuje nabídku, takže cena zboží roste," popisuje dále ekonom společnosti Citfin Tomáš Volf. I podle něj tak můžeme s největší pravděpodobností očekávat, že tato slabší úroda a logistické obtíže během pandemie přispějí k dalšímu růstu cen kávy na světových trzích.

Logistické problémy však nezažívá jen Arabika, ale také další významná odrůda kávy Robusta. Kvůli březnovému zablokovanému Suezskému průplavu se dodávky Robusty mírně opozdily, což výrazně ohrozilo obchod s touto komoditou. "Průplavem proplouvají třeba kontejnerové lodě plně naložené kávou Robusta využívané při výrobě známých značek typu Nescafé," popisuje ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

"Veškeré kávové boby, které se převáží z východní Afriky či Asie do Evropy, putují právě Suezem. Z významných dodavatelů kávy robusta do Evropy nevyužívají Suez jen ti brazilští a ti z Pobřeží slonoviny. Všichni ostatní ano. Přitom už před blokací byly brzděny dodávky kávy třeba z Vietnamu, z uvedeného důvodu pandemického přetížení kapacit," doplňuje Kovanda.

Zdražení kávy lze očekávat i na pultech obchodů

Díky současným logistickým komplikacím lze dle mnoha odborníků, především u populární kávy Arabika, předpokládat, že ceny půjdou nahoru i v běžných maloobchodních sítích obchodů.

Poptávka po kávě zatím zůstává kvůli přetrvávajícím opatřením a lockdownům celosvětově stále lehce utlumená. "Aktuálně je nižší zhruba o procento oproti předpandemickým úrovním a k zotavení poptávky by mělo dojít až v posledním kvartále letošního roku," předpovídá analytička Píchová. "K výraznějšímu zdražení by u kávy mělo podle odhadů dojít ke konci letošního roku nebo na začátku roku příštího, v závislosti na zotavování poptávky a letošní úrody," dodává s tím, že zdražení kávy v obchodech by však nemělo být nijak dramatické.

Podle ekonoma Borise Tomčiaka ze společnosti Finlord je možné do konce roku očekávat průměrné zdražení kávy v obchodech o pět procent.

Samotní prodejci a nákupčí dle průzkumu zatím zůstávají v relativním klidu a o úpravách cen aktuálně neuvažují. Situace se však může v krátkém čase změnit, a proto je třeba být neustále na pozoru a vývoj cen aktivně sledovat.

O něco vyhýbavější je pak v odpovědi kavárenský řetězec Tchibo. "Průběžně sledujeme vývoj cen a analyzujeme finanční data související jak s cenou kávy na světových burzách, tak i vývojem kurzových rozdílů, nicméně ohledně dalšího vývoje cen nemůžeme sdělovat podrobnosti, jelikož naším firemním pravidlem je neanticipovat žádné případné budoucí změny," říká mluvčí Eva Kotýnková. 

Společnost Nestlé má podle svých slov ceny pevně pod kontrolou. "Nestlé, jako největší nákupce kávy na světě, má dlouhodobé kontrakty, které nejsou ovlivněny krátkodobými výkyvy typu zablokování Suezského průplavu," vysvětluje mluvčí společnosti Robert Kičina. "Pro naše kávy používáme obě hlavní varianty kávy, jak kávu odrůdy Robusta, tak Arabika. Momentálně žádné problémy s dodávkami kávy neregistrujeme a i díky zmíněným dlouhodobým dohodám neočekáváme nárůst cen u našich káv. Samozřejmě vývoj cen monitorujeme a případné dlouhodobé významné zvýšení cen komodit může mít vliv na ceny našich značek," dodává zástupce Nestlé.

Ať už se však káva zdražovat bude, nebo ne, její milovníci ji pít pravděpodobně nepřestanou. Naopak. Konzumace kávy a kávových nápojů rok od roku roste. Krom toho se zvyšuje i informovanost populace, což jde v ruku v ruce s požadavky na kvalitu kávových zrn a jejich zpracování. Lidé také postupně zjišťují, že pořidit si kvalitní kávovar do domácnosti již není žádnou překážkou a šálek své oblíbené kávy si tak mohou vychutnat s rodinou i přáteli kdykoliv také v pohodlí svého domova.

I vy hledáte opravdu kvalitní kávovar, který připraví špičkovou kávu, kdykoliv na ni dostanete chuť? Mrkněte na naši širokou nabídku espresso kávovarů JURA. Jsme také výhradním distributorem špičkových plnoautomatických kávovarů FRANKE pro Českou republiku. Rádi Vám "ušijeme" kávovar přímo "na tělo" ! Neváhejte nás proto kdykoliv kontaktovat pro bližší informace. Bezplatné vyzkoušení, ochutnávka, nebo také příp. zapůjčka kávovaru za pravidelný odběr našich výběrových surovin je samozřejmostí..

Vlastníte provoz s větší rozlohou a espresso kávovar by nepokryl Vaši každodenní spotřebu/ výdej šálků kávy? I na to máme řešení v podobě profesionálních prodejních a nápojových automatů, se kterými máme bohaté zkušenosti. Pokud o něčem podobném uvažujete, jsme tu pro Vás! :-)


Zdroj: http://zpravy.aktualne.cz/



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
;